03/03/2021

Formació en Mindfulness als interns de Centres Penitenciaris

La Fundació Universitària Martí l’Humà ha participat els últims anys amb el projecte MindFUMH, que ofereix Mindfulnes i Meditació a persones internes en una presó. De fet, aquest projecte s’han pogut beneficiar fins a 500 persones internes, al Centre Penitenciari de Brians 2 i Brians 1. Tot plegat, amb l’objectiu de facilitar el dia a dia complicat per les persones que compleixen una condemna als centres penitenciaris. I la persona encarregada de portar-lo a terme ha estat la instructora de Mindfluness i coach, Rosa Torrras, que està en contacte amb les persones internes.
En aquests quatre anys han passat més de 500 interns pel programa de Mindfulness i els resultats han estat tan positius en els comportaments dels interns, que el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya  ha subvencionat repetidament els darrers tres anys a la FUMH per tal que es pugui ampliar el programa a nous mòduls del Centre Penitenciari.

Image

Entrevista a Ràdio Silenci

01/02/2021

Image

1 de febrer Conferència Dr. J.A. Pujante

En el marc del Postgrau en Neuroeducació que hem iniciat al gener, el Dr. Josep Antoni Pujante, Director de Relacions Internacionals i Cooperació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i segona persona en la història en coronar els 7+7 cims del món, ens va oferir una apassionant màster class amb el títol "El repte de les seven Summits: Esforç i superació de les limitacions". Les paraules d'un assistent recullen molt bé l'esperit de la ponència: Els nostres docents de l’escola del segle XXI són els alpinistes que han d'assolir, amb grans dosis de resiliència i creativitat, els "Summits" o cimeres actuals: elevada ràtio d'alumnes per classe, pressió curricular, diversitat a l'aula i necessitats educatives especials dels alumnes, manca de recursos, manca de motivació, escassa consideració social, inestabilitat del lloc de treball... El nostre Postgrau pretén donar resposta a les necessitats dels docents d’afrontar la diversitat i complexitat de situacions que viuen a l’aula: amb l’ajuda de la neurociència, les noves tecnologies i les pedagogies alternatives milloraran els processos d’aprenentatge i la motivació dels seus alumnes; podran detectar dificultats en l’aprenentatge i casos d’assetjament, i tindran eines per acompanyar-los en la seva resolució.

18/12/2020

Notícia de VOTV

La FUMH posa en marxa un Postgrau online en Neuroeducació.

18/12/2020

Signatura de conveni de col·laboració amb l’Associació Catalana de Dislèxia

La FUMH llança un Postgrau en Neuroeducació en col·laboració amb l’Associació Catalana de Dislèxia, pensat perquè els principals actors del món educatiu actual adquireixin al llarg d’un any les eines necessàries que els ajudin a garantir el desenvolupament cognitiu-emocional dels seus alumnes. Compta amb titulació pròpia i es desenvoluparà en format online, amb classes en streaming i on demand, estructurades en 5 mòduls. Aquest postgrau va adreçat a tots els països de parla castellana.

Els nostres docents actualitzaran les seves competències en:

 • detecció i abordatge precoç de les dificultats d’aprenentatge i trastorns del neurodesenvolupament
 • prevenció de l’assetjament, utilitzant el recurs de la mediació escolar per a resoldre conflictes
 • models pedagògics alternatius
 • aplicació de la Neuroeducació en les TIC. Les noves tecnologies en els processos d’ensenyament.

El Postgrau s’iniciarà el 18 de gener del 2021.

19/11/2020

Signatura de conveni de col·laboració amb l'Ajuntament d'Aiguafreda

El dijous 19 de novembre la Fundació Universitària Martí l’Humà de la Garriga (FUMH) ha signat amb l’Ajuntament d’Aiguafreda, per dotzè any consecutiu, els convenis de col·laboració per al desenvolupament de tres activitats que ja han esdevingut un referent al municipi: classes de llengua catalana per a adults amb l’Anna Boldú; el curs d’història de l’art amb la docent Anna González i les tertúlies literàries conduïdes per la Gisela Asensio, que enguany i per les circumstàncies especials degudes a la pandèmia, es realitzen a la sala “El Talleret” en lloc de la Biblioteca, que és l’espai habitual.

Des de la FUMH estem molt satisfets de l’acollida i de les valoracions que ens han fet arribar els alumnes i de la bona marxa dels cursos, que tot i l’actual situació, segueixen endavant gràcies al suport de l’Ajuntament d’Aiguafreda i la professionalitat de les formadores, que s’han adaptat amb celeritat als canvis del moment.

24/08/2020

Carta a la Francina

Image

Hola Francina,

No és gens fàcil, en moments com aquest, expressar en quatre paraules el que sentim tots els qui hem pogut treballar i gaudir de conèixer-te. Els sentiments són tan forts que ens colpeixen els sentits.

La notícia de la teva mort ens ha generat una forta sensació de contrarietat a tots, ha estat moltíssima la gent que ens ha preguntat a la Fundació per tu. Expressions com: quina ràbia, sento enuig per la vida, la vida no és justa amb la Francina, no hi ha dret... demostraven l’afecte que et té tothom qui et coneixia i la incomprensió i sentiment d’injustícia que a tots ens envaeix. Costa molt pair i acceptar a vegades les circumstàncies que la vida ens porta.

Volies seguir implicant-te amb l’AUA de Caldes i la malaltia no t’ho permetia. Francina, et mereixies poder gaudir de la teva jubilació amb més tranquil·litat.

Però, una vegada més, ens has donat una lliçó amb la teva lluita i enteresa fins al final (no en va, sempre has estat una magnífica docent).

Et trobarem molt a faltar Francina. La teva gran personalitat, la teva iniciativa, la teva empenta, la teva generositat, els teus consells, la teva tossuderia.... bé, tants i tants aspectes que feien de tu una magnífica persona i una molt bona col·laboradora. Estic i estem molt contents d’haver-te conegut, de gaudir plegats d’un projecte com l’AUA de Caldes i d’haver compartit un tros del camí amb tu. Ens has ensenyat moltes coses i has deixat una petjada molt forta en el nostre cor. Has fet escola i l’AUA de Caldes és un clar exemple. El teu esperit està i estarà sempre present amb nosaltres.

Vull finalitzar amb un missatge directe per a la Francina de tot l’equip de l’AUA de Caldes i de la Fundació, amb el clar convenciment que ens està escoltant, amb una frase curta i contundent com era ella:

T’estimem, Francina.

 

Jordi Salayet Garcia
Director

18/03/2020

La Fundació Universitària Martí l’Humà (“FUMH”) i l’Institut Barcelonès d’Art, Reial Cercle Artístic de Barcelona (“IBA”) signen conveni per a realitzar el 1r Postgrau i Màster Panorama d’Art

El passat 13 de febrer i després de 5 anys de col·laboració, la FUMH va acordar amb el RACB establir una formació reglada per als alumnes d'arts plàstiques de l'IBA, oferint un curs que posi en valor la professió d'artista. L'IBA representa el vessant acadèmica del Reial Cercle Artístic de Barcelona (RCAB), complementant la docència teòric-pràctica amb la pràctica artística o de caràcter més tècnic.

L'objectiu del curs és l'aprenentatge artístic transversalitzat des dels diferents períodes i estils que l'art ens ha llegat al llarg de la història: pretén fer entendre l'art a través de la història de la humanitat i interpretar-lo a través de les obres realitzades pels alumnes en el context de cada època.

Els organitzadors del curs defensen la coordinació entre les diferents disciplines i una participació activa i crítica de l'alumnat que doni sentit al seu aprenentatge. S'incideix en el coneixement generat durant el procés de creació del projecte artístic i en el què i per què de la seva idea, més que en els resultats obtinguts en termes de qualitat del mateix projecte, i es defensa l'atenció a la diversitat.

En aquest sentit, es tracta d'un curs adreçat a un públic ampli: hi poden accedir tots els majors de 12 anys que tinguin o no experiència en arts plàstiques, a condició que compleixin amb determinats requeriments de capacitació. Aquesta característica d'universalitat implica un programa obert i amb ritmes individualitzats, amb tutorització personalitzada duta a terme per llicenciats en Belles Arts i/o Història de l'Art, que garanteixi un aprenentatge bidireccional.

El curs es desenvoluparà en modalitat presencial als espais de l'IBA, i està organitzat en 4 mòduls que donaran 120 crèdits al màster i 60 al postgrau. 

11/02/2020

Andreu Van den Eynde reflexiona amb la FUMH sobre els fets esdevinguts abans i després de la Sentència del Tribunal Suprem arrel del judici del Procés

20200211 183555 hdr2L’advocat, que va estar convidat per l’Aula de la Universitat a l’Abast de la FUMH a impartir una conferència el passat dimarts 11 al Teatre El Patronat de la Garriga, a qui l’atzar va portar a treballar en el judici convertint-lo de la nit al dia en un personatge mediàtic, va confessar que no només no estava preparat per aquest fet, sinó que mai hagués imaginat tot el que es sentiria i passaria durant el Judici.

Van den Eynde va deixar clar que en la seva opinió el judici, tot i que formalment correcte, va ser totalment injust, perquè:

 • Es va fer de forma ràpida per impedir la preparació de l’estratègia i de la fase posterior al judici, doncs el que vindria després de la sentència era tant o més important que la pròpia sentència
 • La forma en què es va conduir va representar una vulneració dels drets i una completa desatenció al Dret penal. A la violació dels drets humans se li va donar el nom de “Restricció” dels drets constitucionals, la qual cosa està permesa sempre i quan es donin unes determinades condicions; condicions que no es van donar en aquest cas
 • Tècnicament ha estat un cas “difícil”, atès que en el decurs del judici es van produir fets inèdits que van permetre que el Tribunal Suprem assentés precedent, procedís de forma unilateral i creés un nou “Dret”: s’ha tergiversat i aplicat com s’ha volgut el delicte i el dret, i s’ha re interpretat la Llei
 • La presentació teatralitzada de determinades proves, que després no han estat utilitzades, han produït el volgut efecte de distracció. No es va permetre confrontar el que ensenyaven els vídeos amb la declaració dels testimonis
 • Hi ha hagut una ingerència desproporcionada dels drets fonamentals de les persones, a qui no se’ls va permetre donar les oportunes explicacions. Es va aplicar el què es coneix com “dret penal de l’enemic”: els jutges l’apliquen a algú a qui no consideren un ciutadà. El tracten per tant com a un enemic de guerra i per tant s’apliquen regles de guerra, la qual cosa comporta una resposta penal desproporcionada
 • El terme “rebel·lió” va ser utilitzat com excusa per aconseguir aplicar un Article que impedís als acusats ostentar càrrecs polítics
 • S’ha dictat presó provisional i penes desmesurades amb l’objecte de neutralitzar i silenciar. Han produït el que s’anomena “chilling effect”, que dissuadeix a qualsevol d’embarcar-se en la defensa de l’exercici dels drets existents fins al moment. En paraules de Van den Eynde, els seus clients s’entesten en no voler acceptar determinades condicions o intercanvis, doncs creuen fermament que el seu paper en la història del procés passa per la seva condemna i estada a la presó; L’advocat va recordar però amb determinació que justament la seva feina és complir amb l’encàrrec rebut i alliberar-los.

Quant als presos, només tindran oportunitat de ser fora ja sigui guanyant recursos o bé a base d’aconseguir petits permisos de sortida.

En definitiva, ha estat per Van den Eynde un procediment penal oportunista al llarg del qual van desaparèixer les garanties i que ha malmès el nostre sistema. El poder judicial representa en aquests moments segons ell les restes d’una mentalitat altament retrògrada.

En aquest context, només ens queda segons el lletrat, l’esperança basada en els drets humans. La immunitat i els drets polítics seran els bastions amb què Van den Eynde presentarà el futur recurs a Estrasburg, doncs creu que a nivell internacional se’ns escolta i no s’acceptarà el mal ús del poder judicial per part de l’estat espanyol.

S’ha fet una judicialització de la política o una politització de la justícia?

28/02/2020

La FUMH visita el barri del Born i coneix les seves tradicions i llegendes.

SortidaBorn1

Divendres 28 de febrer vam redescobrir el barri del Born gràcies als coneixements d’en Jordi Pisa, qui ens va fer de guia. Com sempre, un plaer passejar per un barri tan emblemàtic de Barcelona, que fa única la nostra estimada ciutat.

07/02/2020

Bea Talegón ve a la Garriga convidada per l’Aula de la Universitat a l’Abast de la Fundació Universitària Martí l’Humà de la Garriga.

Amb el títol Europa, on vas? La coneguda periodista va oferir divendres 7 al Teatre de la Garriga El Patronat no només una conferència sinó una lliçó de profunds coneixements de la realitat europea, d’informació contrastada i de simpatia a parts iguals.

Bea Talegón ens va recordar que Europa es va originar com una unió d’estats democràtics de dret i de benestar, fonamentats en el dret a la sobirania com un dret intrínsec dels pobles a decidir la seva identitat en l’estructura dels estats.

Segons la periodista estem en un punt d’inflexió on cal:

- Plantejar-nos què podem oferir nosaltres a la Unió Europea i a la resta del món: Darrerament i sota el nom de “crisi” les classes altes s’han enriquit més, les classes baixes s’han fet més pobres i l’estrat mitjà de la societat no pot progressar econòmicament. El desenvolupament del llibre comerç ha generat grans moviments migratoris i tenim la responsabilitat de respondre aquest repte social, donant solucions immediates a la greu situació que aquest fet ha provocat.

- Defensar els nostres drets i llibertats: el resultat de les eleccions catalanes de l’any 2015 va ser causa directa d’un canvi de lleis a Espanya que amagava clarament un cop d’estat per bloquejar qualsevol intent de promoure el dret a decidir.

- Recordar que Europa ens ajuda i encara té l'última paraula: està pendent la resposta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a la sentència del judici del procés. Com a màxim òrgan jurisdiccional, la seva sentència haurà de ser d’obligatori acatament.

- Apostar per la democràcia i fomentar la participació de la ciutadania a través de les noves tecnologies, com a pilars d’una futura societat “feliç” i albirant així una “República digital” en la qual els interessos de la ciutadania vagin per damunt dels interessos polítics, i on es doni opció a consultar l’opinió de la ciutadania mitjançant multireferèndums.

Gràcies Bea. En un món on els mitjans s’han convertit en la principal eina de desinformació, és d’agrair una forma de periodisme intel·ligent que no menyspreï la nostra capacitat de crítica.

Image

14/10/2019

La FUMH s'adhereix al manifest de rebuig de la sentència tramès des de federació de fundacions.

DAVANT LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

UNA CRIDA A LA LLIBERTAT COM A ESPAI DE CONSENS

Avui 14 d’octubre hem conegut la sentència del Tribunal Suprem del judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a

 • Oriol Junqueras per sedició i malversació, a 13 anys de presó
 • Jordi Turull per sedició i malversació, a 12 anys de presó
 • Raül Romeva per sedició i malversació, a 12 anys de presó
 • Dolors Bassa per sedició i malversació, a 12 anys de presó
 • Carme Forcadell per sedició, a 11 anys i 6 mesos de presó
 • Quim Forn per sedició, a 10 anys i 6 mesos de presó
 • Josep Rull per sedició, a 10 anys i 6 mesos de presó
 • Jordi Sànchez per sedició, a 9 anys de presó
 • Jordi Cuixart per sedició, a 9 anys de presó
 • Meritxell Borràs per desobediència, a 60.000 € de multa
 • Carles Mundó per desobediència, a 60.000 € de multa
 • Santi Vila per desobediència, a 60.000 € de multa

Les entitats socials sotasignades, representants de diferents sectors del nostre país i compromeses amb els valors de la pau i el diàleg com a principis indestriables de tota societat democràtica,

MANIFESTEM:

PRIMER:

Entenem que aquesta sentència significa la culminació d’un procés de judicialització de la política, punt al qual mai no s’hauria d’haver arribat.

SEGON:

 • Manifestem el nostre desacord amb la sentència, que no resol el conflicte polític, i denunciem la injustícia a la qual s’enfronten totes les persones condemnades.
 • Denunciem les conseqüències greus que aquesta sentència té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés per a la qualitat democràtica de la nostra societat.
 • Denunciem les greus conseqüències que la sentència té per a la normalitat política a Catalunya i els seus efectes per a l’autogovern de la Generalitat.

TERCER:

 • Treballarem per la llibertat de les persones condemnades des d’amplis espais de consens socials i polítics a Catalunya i Espanya.
 • Fem una crida als partits polítics i a institucions públiques per trobar el camí de la política posant fi a la judicialització d’un conflicte polític.
 • Fem una crida a la ciutadania a participar a les mobilitzacions de tots els espais compartits que contribueixen a reforçar la cohesió i la convivència des de la fermesa en les reivindicacions dels drets democràtics i les llibertats.

http://www.lafede.cat/la-societat-civil-catalana-rebutja-la-sentencia/