18/03/2020

La Fundació Universitària Martí l’Humà (“FUMH”) i l’Institut Barcelonès d’Art, Reial Cercle Artístic de Barcelona (“IBA”) signen conveni per a realitzar el 1r Postgrau i Màster Panorama d’Art

El passat 13 de febrer i després de 5 anys de col·laboració, la FUMH va acordar amb el RACB establir una formació reglada per als alumnes d'arts plàstiques de l'IBA, oferint un curs que posi en valor la professió d'artista. L'IBA representa el vessant acadèmica del Reial Cercle Artístic de Barcelona (RCAB), complementant la docència teòric-pràctica amb la pràctica artística o de caràcter més tècnic.

L'objectiu del curs és l'aprenentatge artístic transversalitzat des dels diferents períodes i estils que l'art ens ha llegat al llarg de la història: pretén fer entendre l'art a través de la història de la humanitat i interpretar-lo a través de les obres realitzades pels alumnes en el context de cada època.

Els organitzadors del curs defensen la coordinació entre les diferents disciplines i una participació activa i crítica de l'alumnat que doni sentit al seu aprenentatge. S'incideix en el coneixement generat durant el procés de creació del projecte artístic i en el què i per què de la seva idea, més que en els resultats obtinguts en termes de qualitat del mateix projecte, i es defensa l'atenció a la diversitat.

En aquest sentit, es tracta d'un curs adreçat a un públic ampli: hi poden accedir tots els majors de 12 anys que tinguin o no experiència en arts plàstiques, a condició que compleixin amb determinats requeriments de capacitació. Aquesta característica d'universalitat implica un programa obert i amb ritmes individualitzats, amb tutorització personalitzada duta a terme per llicenciats en Belles Arts i/o Història de l'Art, que garanteixi un aprenentatge bidireccional.

El curs es desenvoluparà en modalitat presencial als espais de l'IBA, i està organitzat en 4 mòduls que donaran 120 crèdits al màster i 60 al postgrau. 

11/02/2020

Andreu Van den Eynde reflexiona amb la FUMH sobre els fets esdevinguts abans i després de la Sentència del Tribunal Suprem arrel del judici del Procés

20200211 183555 hdr2L’advocat, que va estar convidat per l’Aula de la Universitat a l’Abast de la FUMH a impartir una conferència el passat dimarts 11 al Teatre El Patronat de la Garriga, a qui l’atzar va portar a treballar en el judici convertint-lo de la nit al dia en un personatge mediàtic, va confessar que no només no estava preparat per aquest fet, sinó que mai hagués imaginat tot el que es sentiria i passaria durant el Judici.

Van den Eynde va deixar clar que en la seva opinió el judici, tot i que formalment correcte, va ser totalment injust, perquè:

 • Es va fer de forma ràpida per impedir la preparació de l’estratègia i de la fase posterior al judici, doncs el que vindria després de la sentència era tant o més important que la pròpia sentència
 • La forma en què es va conduir va representar una vulneració dels drets i una completa desatenció al Dret penal. A la violació dels drets humans se li va donar el nom de “Restricció” dels drets constitucionals, la qual cosa està permesa sempre i quan es donin unes determinades condicions; condicions que no es van donar en aquest cas
 • Tècnicament ha estat un cas “difícil”, atès que en el decurs del judici es van produir fets inèdits que van permetre que el Tribunal Suprem assentés precedent, procedís de forma unilateral i creés un nou “Dret”: s’ha tergiversat i aplicat com s’ha volgut el delicte i el dret, i s’ha re interpretat la Llei
 • La presentació teatralitzada de determinades proves, que després no han estat utilitzades, han produït el volgut efecte de distracció. No es va permetre confrontar el que ensenyaven els vídeos amb la declaració dels testimonis
 • Hi ha hagut una ingerència desproporcionada dels drets fonamentals de les persones, a qui no se’ls va permetre donar les oportunes explicacions. Es va aplicar el què es coneix com “dret penal de l’enemic”: els jutges l’apliquen a algú a qui no consideren un ciutadà. El tracten per tant com a un enemic de guerra i per tant s’apliquen regles de guerra, la qual cosa comporta una resposta penal desproporcionada
 • El terme “rebel·lió” va ser utilitzat com excusa per aconseguir aplicar un Article que impedís als acusats ostentar càrrecs polítics
 • S’ha dictat presó provisional i penes desmesurades amb l’objecte de neutralitzar i silenciar. Han produït el que s’anomena “chilling effect”, que dissuadeix a qualsevol d’embarcar-se en la defensa de l’exercici dels drets existents fins al moment. En paraules de Van den Eynde, els seus clients s’entesten en no voler acceptar determinades condicions o intercanvis, doncs creuen fermament que el seu paper en la història del procés passa per la seva condemna i estada a la presó; L’advocat va recordar però amb determinació que justament la seva feina és complir amb l’encàrrec rebut i alliberar-los.

Quant als presos, només tindran oportunitat de ser fora ja sigui guanyant recursos o bé a base d’aconseguir petits permisos de sortida.

En definitiva, ha estat per Van den Eynde un procediment penal oportunista al llarg del qual van desaparèixer les garanties i que ha malmès el nostre sistema. El poder judicial representa en aquests moments segons ell les restes d’una mentalitat altament retrògrada.

En aquest context, només ens queda segons el lletrat, l’esperança basada en els drets humans. La immunitat i els drets polítics seran els bastions amb què Van den Eynde presentarà el futur recurs a Estrasburg, doncs creu que a nivell internacional se’ns escolta i no s’acceptarà el mal ús del poder judicial per part de l’estat espanyol.

S’ha fet una judicialització de la política o una politització de la justícia?

28/02/2020

La FUMH visita el barri del Born i coneix les seves tradicions i llegendes.

SortidaBorn1

Divendres 28 de febrer vam re descobrir el barri del Born gràcies als coneixements d’en Jordi Pisa, qui ens va fer de guia. Com sempre, un plaer passejar per un barri tan emblemàtic de Barcelona, que fa única la nostra estimada ciutat.

07/02/2020

Bea Talegón ve a la Garriga convidada per l’Aula de la Universitat a l’Abast de la Fundació Universitària Martí l’Humà de la Garriga.

La FUMH visita el barri del Born i coneix les seves tradicions i llegendes

Amb el títol Europa, on vas? La coneguda periodista va oferir divendres 7 al Teatre de la Garriga El Patronat no només una conferència sinó una lliçó de profunds coneixements de la realitat europea, d’informació contrastada i de simpatia a parts iguals.

Bea Talegón ens va recordar que Europa es va originar com una unió d’estats democràtics de dret i de benestar, fonamentats en el dret a la sobirania com un dret intrínsec dels pobles a decidir la seva identitat en l’estructura dels estats.

Segons la periodista estem en un punt d’inflexió on cal:

- Plantejar-nos què podem oferir nosaltres a la Unió Europea i a la resta del món: Darrerament i sota el nom de “crisi” les classes altes s’han enriquit més, les classes baixes s’han fet més pobres i l’estrat mitjà de la societat no pot progressar econòmicament. El desenvolupament del llibre comerç ha generat grans moviments migratoris i tenim la responsabilitat de respondre aquest repte social, donant solucions immediates a la greu situació que aquest fet ha provocat.

- Defensar els nostres drets i llibertats: el resultat de les eleccions catalanes de l’any 2015 va ser causa directa d’un canvi de lleis a Espanya que amagava clarament un cop d’estat per bloquejar qualsevol intent de promoure el dret a decidir.

- Recordar que Europa ens ajuda i encara té l'última paraula: està pendent la resposta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a la sentència del judici del procés. Com a màxim òrgan jurisdiccional, la seva sentència haurà de ser d’obligatori acatament.

- Apostar per la democràcia i fomentar la participació de la ciutadania a través de les noves tecnologies, com a pilars d’una futura societat “feliç” i albirant així una “República digital” en la qual els interessos de la ciutadania vagin per damunt dels interessos polítics, i on es doni opció a consultar l’opinió de la ciutadania mitjançant multireferèndums.

Gràcies Bea. En un món on els mitjans s’han convertit en la principal eina de desinformació, és d’agrair una forma de periodisme intel·ligent que no menyspreï la nostra capacitat de crítica.

Image

23/01/2020

El son és un taller de reparació i memorització

Conferència del Dr. Eduard Estivill dins del cicle Tast de lletres al restaurant Bàsic de Caldes de Montbui, organitzada per l’Aula de la Universitat a l’Abast de Caldes de Montbui de la FUMH

Image
Image

Dijous 23 el director de la FUMH, Jordi Salayet, va inaugurar la primera conferència del cicle Tast de lletres tot presentant-nos al Dr. Eduard Estivill, especialista europeu en medecina del son, qui ens va explicar davant d’un públic de 46 assistents i amb la presència de la Regidora de Cultura Sra. Laia Cuscó, de forma molt amena i en l’entorn d’un sopar informal, que el son és un taller de reparació d'allò què gastem durant el dia i de memorització d'allò què hem après. En aquest sentit, ens va explicar que mentre dormim fabriquem hormones que contribueixen al creixement dels nens i reparen la pell dels adults, i alhora mitjançant el son processem les sensacions i sentiments viscuts i els coneixements adquirits.

El son es presenta en 3 fases: la superficial (que correspondria a les migdiades), el son profund i el REM. El son no es recupera i les conseqüències directes de dormir poc són la pèrdua de concentració i de memòria, irritabilitat i baix rendiment escolar o laboral. A llarg termini, modificacions en el sistema metabòlic, diabetis, obesitat... Als nens, segons l’expert, els cal dormir una mitjana d’11 hores; als adolescents 9 hores i als adults 8 hores. Com a curiositat, va comentar que molts esportistes d’elit dormen un total d’11 hores en les quals l’estona de migdiada diürna se suma a les hores de descans nocturn.

El Dr. Estivill va destacar també la importància de relaxar-se per tal de facilitar al cervell que desconnecti i poder agafar el son. En aquest sentit, aprofitar el descens d’intensitat de la llum natural al llarg del dia, l’ús de llum artificial taronja i no tenir proximitat als llums de les pantalles dels dispositius electrònics són determinants, doncs fan que el cervell segregui melatonina, essencial per poder dormir. El doctor ens va dir que estem genèticament programats per dormir de nit; per tant idealment hauríem d’anar a dormir sempre en la mateixa franja horària.

El cafè, les drogues, els canvis de torns laborals, les tiroides, l’estrès... són factors directament causants d’alteracions del son. És per això que no hi ha un sol tractament específic, sinó que n’hi ha tants com pacients o situacions es presenten. El cúmul de tensió i ansietat provoquen amb una alta freqüència problemes de son.

El Dr. Estivill va recalcar també la relació directa entre el fet de tenir son i emprendre activitats com ara conduir: no hem de menysprear aquells segons de “becaina” que podem fer quan som al volant, doncs poden representar un desviament de 8-9 metres de l’automòbil amb les greus i irreversibles conseqüències que això pot comportar.

La conclusió és que dormir bé allarga la nostra esperança de vida.

15/01/2020

La junta de l’Aula de la Universitat a l’Abast de la FUMH de Caldes de Montbui i l’Institut Manolo Hugué presenten el programa Tast de Lletres.

Ahir dimecres 15 de gener l’AUA de la Fundació Universitària Martí l’Humà de Caldes de Montbui va presentar el programa semestral del cicle de conferències-sopar Tast de lletres, que es farà un dijous al mes al restaurant Bàsic de Caldes.

En Jordi Salayet, director de la FUMH, va voler destacar en primer lloc la importància de l’equip de coordinació que hi ha al darrera del projecte.

En Francesc Boluda, membre de la Junta de l’AUA, va posar en valor la diversitat de temàtiques del programa, així com el seu tret diferencial i innovador: els alumnes de l’Institut Manolo Hugué entrevistaran al ponent i gravaran la conferència, amb la conseqüent complicitat que es crearà i l’oportunitat que tindran d’aprofundir coneixements, més enllà d’una escolta passiva. Posteriorment s’editarà un vídeo de cada conferència, que es farà públic a través d’un canal de youtube.

En paraules del director de l’Institut Manolo Hugué, Jaume Balart, els continguts generats, que es posaran a disposició de la ciutadania i de la comunitat educativa, constituiran un material important no solament per al projecte educatiu del centre, sinó perquè poden ser utilitzats de manera transversal com una eina didàctica a l’abast permanent de tot el professorat i en espais de reflexió. Els alumnes de Batxillerat que participin en el programa no solament podran trobar un referent de primera mà en ponents mediàtics i de reconegut prestigi, sinó que hauran viscut una experiència clau per a la seva futura carrera periodística.

Per últim, la Regidora de Cultura, Sra. Laia Cuscó, va parlar en termes de fer “bullir l’olla”: Caldes bull en una olla proporcionada per l’Administració, però els ingredients estan formats per una programació diversa i exquisida.

Esperem que el projecte generi gran acollida a la població de Caldes.

Image

06/11/2019

Signatura conveni FUMH-Institut Manolo Hugué

Image

El proppassat dimecres 6 de novembre la Fundació Universitària Martí l’Humà (FUMH) va signar un conveni amb l’Institut Manolo Hugué de Caldes de Montbui, mitjançant el qual aquest institut col·laborarà en l’activitat Tast de lletres que l’Aula de la Universitat a l’Abast de Caldes de la FUMH iniciarà a partir del mes de gener del 2020.

El format de l’activitat és un cicle de conferències de periodicitat mensual i temàtiques variades que es faran en dijous, amb ponents mediàtics i de reconegut prestigi. Cada conferència anirà seguida d’un sopar al restaurant Bàsic de Caldes i d’un debat-col·loqui que tancarà l’activitat.

La novetat és que els alumnes de Batxillerat de l’Institut gravaran les sessions i faran una breu entrevista als ponents. D’aquesta manera, els alumnes d’aquest centre que estan interessats en Comunicació i Audiovisuals podran posar en pràctica les seves habilitats tot iniciant-se en l’aprenentatge del periodisme. La FUMH penjarà posteriorment els vídeos a un canal de youtube i en farà difusió.

Aquests són els conferenciants previstos:

 • Dr. Eduard Estivill, Pediatra. Gener
 • Chakir el Homrani, Conseller de Treball, Afers socials i Famílies. Febrer
 • Jordi Barbeta, Periodista. Març
 • Housman Omar, Nouvingut i emprenedor. Abril
 • Ada Parellada, Restauració i alimentació. Maig
 • Assumpta Montellà, Historiadora i autora del llibre La maternitat d'Elna. Juny

24/11/2019

"Les festes del bosc" reviuen a la Garriga

Enguany la Fundació Universitària Martí l’Humà pretén recuperar el caràcter lúdic-cultural de les activitats de principis del segle XX que tradicionalment duien a terme els estiuejants al final del Passeig en acabar la temporada. Sota el títol “Apunts musicals de les festes del bosc” s’ofereix diumenge 24 de novembre al matí a Can Ramos un seguit de concerts de petit format que volen rendir homenatge als autors de l’època i que aniran acompanyats per una ballada de sardanes; la popular batalla de paperets i serpentines; una exposició de fotografies i un reportatge cinematogràfic, amb l’objectiu de reproduir les manifestacions artístiques que es feien originàriament en plena natura, i d’impulsar-les perquè Les festes del bosc esdevinguin novament un referent a la Garriga.

Image

14/10/2019

La FUMH s'adhereix al manifest de rebuig de la sentència tramès des de federació de fundacions.

DAVANT LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

UNA CRIDA A LA LLIBERTAT COM A ESPAI DE CONSENS

Avui 14 d’octubre hem conegut la sentència del Tribunal Suprem del judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a

 • Oriol Junqueras per sedició i malversació, a 13 anys de presó
 • Jordi Turull per sedició i malversació, a 12 anys de presó
 • Raül Romeva per sedició i malversació, a 12 anys de presó
 • Dolors Bassa per sedició i malversació, a 12 anys de presó
 • Carme Forcadell per sedició, a 11 anys i 6 mesos de presó
 • Quim Forn per sedició, a 10 anys i 6 mesos de presó
 • Josep Rull per sedició, a 10 anys i 6 mesos de presó
 • Jordi Sànchez per sedició, a 9 anys de presó
 • Jordi Cuixart per sedició, a 9 anys de presó
 • Meritxell Borràs per desobediència, a 60.000 € de multa
 • Carles Mundó per desobediència, a 60.000 € de multa
 • Santi Vila per desobediència, a 60.000 € de multa

Les entitats socials sotasignades, representants de diferents sectors del nostre país i compromeses amb els valors de la pau i el diàleg com a principis indestriables de tota societat democràtica,

MANIFESTEM:

PRIMER:

Entenem que aquesta sentència significa la culminació d’un procés de judicialització de la política, punt al qual mai no s’hauria d’haver arribat.

SEGON:

 • Manifestem el nostre desacord amb la sentència, que no resol el conflicte polític, i denunciem la injustícia a la qual s’enfronten totes les persones condemnades.
 • Denunciem les conseqüències greus que aquesta sentència té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés per a la qualitat democràtica de la nostra societat.
 • Denunciem les greus conseqüències que la sentència té per a la normalitat política a Catalunya i els seus efectes per a l’autogovern de la Generalitat.

TERCER:

 • Treballarem per la llibertat de les persones condemnades des d’amplis espais de consens socials i polítics a Catalunya i Espanya.
 • Fem una crida als partits polítics i a institucions públiques per trobar el camí de la política posant fi a la judicialització d’un conflicte polític.
 • Fem una crida a la ciutadania a participar a les mobilitzacions de tots els espais compartits que contribueixen a reforçar la cohesió i la convivència des de la fermesa en les reivindicacions dels drets democràtics i les llibertats.

http://www.lafede.cat/la-societat-civil-catalana-rebutja-la-sentencia/