23/01/2020

El son és un taller de reparació i memorització

Conferència del Dr. Eduard Estivill dins del cicle Tast de lletres al restaurant Bàsic de Caldes de Montbui, organitzada per l’Aula de la Universitat a l’Abast de Caldes de Montbui de la FUMH

Image
Image

Dijous 23 el director de la FUMH, Jordi Salayet, va inaugurar la primera conferència del cicle Tast de lletres tot presentant-nos al Dr. Eduard Estivill, especialista europeu en medecina del son, qui ens va explicar davant d’un públic de 46 assistents i amb la presència de la Regidora de Cultura Sra. Laia Cuscó, de forma molt amena i en l’entorn d’un sopar informal, que el son és un taller de reparació d'allò què gastem durant el dia i de memorització d'allò què hem après. En aquest sentit, ens va explicar que mentre dormim fabriquem hormones que contribueixen al creixement dels nens i reparen la pell dels adults, i alhora mitjançant el son processem les sensacions i sentiments viscuts i els coneixements adquirits.

El son es presenta en 3 fases: la superficial (que correspondria a les migdiades), el son profund i el REM. El son no es recupera i les conseqüències directes de dormir poc són la pèrdua de concentració i de memòria, irritabilitat i baix rendiment escolar o laboral. A llarg termini, modificacions en el sistema metabòlic, diabetis, obesitat... Als nens, segons l’expert, els cal dormir una mitjana d’11 hores; als adolescents 9 hores i als adults 8 hores. Com a curiositat, va comentar que molts esportistes d’elit dormen un total d’11 hores en les quals l’estona de migdiada diürna se suma a les hores de descans nocturn.

El Dr. Estivill va destacar també la importància de relaxar-se per tal de facilitar al cervell que desconnecti i poder agafar el son. En aquest sentit, aprofitar el descens d’intensitat de la llum natural al llarg del dia, l’ús de llum artificial taronja i no tenir proximitat als llums de les pantalles dels dispositius electrònics són determinants, doncs fan que el cervell segregui melatonina, essencial per poder dormir. El doctor ens va dir que estem genèticament programats per dormir de nit; per tant idealment hauríem d’anar a dormir sempre en la mateixa franja horària.

El cafè, les drogues, els canvis de torns laborals, les tiroides, l’estrès... són factors directament causants d’alteracions del son. És per això que no hi ha un sol tractament específic, sinó que n’hi ha tants com pacients o situacions es presenten. El cúmul de tensió i ansietat provoquen amb una alta freqüència problemes de son.

El Dr. Estivill va recalcar també la relació directa entre el fet de tenir son i emprendre activitats com ara conduir: no hem de menysprear aquells segons de “becaina” que podem fer quan som al volant, doncs poden representar un desviament de 8-9 metres de l’automòbil amb les greus i irreversibles conseqüències que això pot comportar.

La conclusió és que dormir bé allarga la nostra esperança de vida.

15/01/2020

La junta de l’Aula de la Universitat a l’Abast de la FUMH de Caldes de Montbui i l’Institut Manolo Hugué presenten el programa Tast de Lletres.

Ahir dimecres 15 de gener l’AUA de la Fundació Universitària Martí l’Humà de Caldes de Montbui va presentar el programa semestral del cicle de conferències-sopar Tast de lletres, que es farà un dijous al mes al restaurant Bàsic de Caldes.

En Jordi Salayet, director de la FUMH, va voler destacar en primer lloc la importància de l’equip de coordinació que hi ha al darrera del projecte.

En Francesc Boluda, membre de la Junta de l’AUA, va posar en valor la diversitat de temàtiques del programa, així com el seu tret diferencial i innovador: els alumnes de l’Institut Manolo Hugué entrevistaran al ponent i gravaran la conferència, amb la conseqüent complicitat que es crearà i l’oportunitat que tindran d’aprofundir coneixements, més enllà d’una escolta passiva. Posteriorment s’editarà un vídeo de cada conferència, que es farà públic a través d’un canal de youtube.

En paraules del director de l’Institut Manolo Hugué, Jaume Balart, els continguts generats, que es posaran a disposició de la ciutadania i de la comunitat educativa, constituiran un material important no solament per al projecte educatiu del centre, sinó perquè poden ser utilitzats de manera transversal com una eina didàctica a l’abast permanent de tot el professorat i en espais de reflexió. Els alumnes de Batxillerat que participin en el programa no solament podran trobar un referent de primera mà en ponents mediàtics i de reconegut prestigi, sinó que hauran viscut una experiència clau per a la seva futura carrera periodística.

Per últim, la Regidora de Cultura, Sra. Laia Cuscó, va parlar en termes de fer “bullir l’olla”: Caldes bull en una olla proporcionada per l’Administració, però els ingredients estan formats per una programació diversa i exquisida.

Esperem que el projecte generi gran acollida a la població de Caldes.

Image

06/11/2019

Signatura conveni FUMH-Institut Manolo Hugué

Image

El proppassat dimecres 6 de novembre la Fundació Universitària Martí l’Humà (FUMH) va signar un conveni amb l’Institut Manolo Hugué de Caldes de Montbui, mitjançant el qual aquest institut col·laborarà en l’activitat Tast de lletres que l’Aula de la Universitat a l’Abast de Caldes de la FUMH iniciarà a partir del mes de gener del 2020.

El format de l’activitat és un cicle de conferències de periodicitat mensual i temàtiques variades que es faran en dijous, amb ponents mediàtics i de reconegut prestigi. Cada conferència anirà seguida d’un sopar al restaurant Bàsic de Caldes i d’un debat-col·loqui que tancarà l’activitat.

La novetat és que els alumnes de Batxillerat de l’Institut gravaran les sessions i faran una breu entrevista als ponents. D’aquesta manera, els alumnes d’aquest centre que estan interessats en Comunicació i Audiovisuals podran posar en pràctica les seves habilitats tot iniciant-se en l’aprenentatge del periodisme. La FUMH penjarà posteriorment els vídeos a un canal de youtube i en farà difusió.

Aquests són els conferenciants previstos:

 • Dr. Eduard Estivill, Pediatra. Gener
 • Chakir el Homrani, Conseller de Treball, Afers socials i Famílies. Febrer
 • Jordi Barbeta, Periodista. Març
 • Housman Omar, Nouvingut i emprenedor. Abril
 • Ada Parellada, Restauració i alimentació. Maig
 • Assumpta Montellà, Historiadora i autora del llibre La maternitat d'Elna. Juny

24/11/2019

"Les festes del bosc" reviuen a la Garriga

Enguany la Fundació Universitària Martí l’Humà pretén recuperar el caràcter lúdic-cultural de les activitats de principis del segle XX que tradicionalment duien a terme els estiuejants al final del Passeig en acabar la temporada. Sota el títol “Apunts musicals de les festes del bosc” s’ofereix diumenge 24 de novembre al matí a Can Ramos un seguit de concerts de petit format que volen rendir homenatge als autors de l’època i que aniran acompanyats per una ballada de sardanes; la popular batalla de paperets i serpentines; una exposició de fotografies i un reportatge cinematogràfic, amb l’objectiu de reproduir les manifestacions artístiques que es feien originàriament en plena natura, i d’impulsar-les perquè Les festes del bosc esdevinguin novament un referent a la Garriga.

Image

20/10/2019

El Reravera torna a la Garriga

Un any més, la FUMH, en col·laboració amb les associacions La Gatzara i El Far, ha ofert el cicle Reravera liderat per Núria Roca i dedicat al Parc Natural del Montseny, en concret dedicat enguany a les herbes remeieres.

Al llarg de diumenge 20 i al voltant d’herbes amb qui l’home ha conviscut des de temps memorials, vam gaudir de diverses activitats: recital de poesia; concert de glossa; taller de pa; taller de dibuix, i xerrada i taller de cosmètica amb farigola.

La jornada ens va aportar nous coneixements sobre les plantes naturals, que formen part del nostre patrimoni i llegat cultural, i que tenen virtuts i aplicacions insospitades.

19/10/2019

El col·lectiu d’artistes del Centre d’Art i Noves Tecnologies Can Font de les Franqueses exposa a la Garriga

Amb el títol “L’art es mobilitza” els alumnes del Centre d’Art i Noves Tecnologies Can Font van inaugurar el proppassat dissabte 19 d’octubre l’exposició dels treballs que han realitzat al llarg del curs 2018-19 i que es podrà visitar fins al 3 de novembre a la sala municipal Daniel Dameson de la Garriga.

Les obres, majoritàriament d’acrílics i de gran expressivitat, reflecteixen que l’art està en contínua transformació i moviment.

Aneu-hi i hi reconeixereu models clàssics de l’automoció!

14/10/2019

La FUMH s'adhereix al manifest de rebuig de la sentència tramès des de federació de fundacions.

DAVANT LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

UNA CRIDA A LA LLIBERTAT COM A ESPAI DE CONSENS

Avui 14 d’octubre hem conegut la sentència del Tribunal Suprem del judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a

 • Oriol Junqueras per sedició i malversació, a 13 anys de presó
 • Jordi Turull per sedició i malversació, a 12 anys de presó
 • Raül Romeva per sedició i malversació, a 12 anys de presó
 • Dolors Bassa per sedició i malversació, a 12 anys de presó
 • Carme Forcadell per sedició, a 11 anys i 6 mesos de presó
 • Quim Forn per sedició, a 10 anys i 6 mesos de presó
 • Josep Rull per sedició, a 10 anys i 6 mesos de presó
 • Jordi Sànchez per sedició, a 9 anys de presó
 • Jordi Cuixart per sedició, a 9 anys de presó
 • Meritxell Borràs per desobediència, a 60.000 € de multa
 • Carles Mundó per desobediència, a 60.000 € de multa
 • Santi Vila per desobediència, a 60.000 € de multa

Les entitats socials sotasignades, representants de diferents sectors del nostre país i compromeses amb els valors de la pau i el diàleg com a principis indestriables de tota societat democràtica,

MANIFESTEM:

PRIMER:

Entenem que aquesta sentència significa la culminació d’un procés de judicialització de la política, punt al qual mai no s’hauria d’haver arribat.

SEGON:

 • Manifestem el nostre desacord amb la sentència, que no resol el conflicte polític, i denunciem la injustícia a la qual s’enfronten totes les persones condemnades.
 • Denunciem les conseqüències greus que aquesta sentència té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés per a la qualitat democràtica de la nostra societat.
 • Denunciem les greus conseqüències que la sentència té per a la normalitat política a Catalunya i els seus efectes per a l’autogovern de la Generalitat.

TERCER:

 • Treballarem per la llibertat de les persones condemnades des d’amplis espais de consens socials i polítics a Catalunya i Espanya.
 • Fem una crida als partits polítics i a institucions públiques per trobar el camí de la política posant fi a la judicialització d’un conflicte polític.
 • Fem una crida a la ciutadania a participar a les mobilitzacions de tots els espais compartits que contribueixen a reforçar la cohesió i la convivència des de la fermesa en les reivindicacions dels drets democràtics i les llibertats.

http://www.lafede.cat/la-societat-civil-catalana-rebutja-la-sentencia/

05/10/2019

L’eròtica del poder

Amb aquesta frase una alumna del passat Postgrau 2018-19 en Direcció de centres educatius va “il·lustrar” el què representa, entre altres coses, accedir a la funció directiva d’una escola o d’un institut. Ser director és una tasca altament gratificant i alhora extenuant, que implica una implicació i dedicació que superen qualsevol expectativa. En paraules de la mateixa alumna que ho resumeixen gràficament, és un treball polièdric. Aquestes són alguns dels seus múltiples vessants: la feina estrictament tècnica, la feina burocràtica de relacions amb l’Administració, la feina de relació amb els docents del centre, els alumnes i els pares, la feina educativa; totes elles acompanyades de diverses situacions que es produeixen al llarg del dia i que fan que cada dia sigui diferent, especial i motivador.

A la seva intervenció d’inauguració del Postgrau 2019-20 Ferran Ruiz Tarragó, ex-President del Consell Escolar, va destacar la importància que l’Administració prengui consciència que cal que estigui al costat dels centres i els ajudi amb les particularitats i complexitats que cadascun d’ells tingui, més enllà d’indicar-los procediments i demanar-los una qüestionable quantitat d’informes i formularis que no són indicadors fiables de la situació real dels centres.

D’altra banda, en Joan Teixidó, director del Postgrau, va recalcar que tant o més important que aspirar a la direcció d’un centre és saber deixar-la després d’un temps raonable i donar pas a un nou equip.

Des de la Fundació Univeristària Martí l’Humà donem la benvinguda als futurs equips directius i els donem tot el nostre suport en la magnífica tasca que segur que desenvoluparan.

04/10/2019

La FUMH signa conveni de col·laboració amb Cecot per adherir-se a la xarxa de col·laboradors del Centre de Reempresa de Catalunya

El passat divendres 4 d’octubre el President de la patronal Cecot, Antoni Abad i el director de la FUMH, Jordi Salayet, van signar a la seu de la FUMH de Can Ramos un conveni que obre un nou camí de treball conjunt per difondre la reempresa de negocis i fomentar el creixement empresarial i econòmic i la innovació, a través de l’adquisició d’empreses en funcionament.

La FUMH, en la seva línia d’acompanyament dels processos d’innovació i de promoure llocs de treball, aportarà dades, coneixement, informació i recursos sobre el procés de compravenda de petites i mitjanes empreses que Reempresa té implantat arreu del territori, apostant per les persones que tenen l’empenta de voler tirar endavant un negoci que funciona i amb l’objectiu de mantenir viu el teixit empresarial i els llocs de treball, doncs tant important com la creació d’empreses és afavorir la continuïtat i el creixement de les ja existents. Val a dir que Reempresa té capacitat de generació de riquesa, innovació i ocupació a costos sensiblement inferiors als de la creació d’empreses, i a un risc molt inferior.

Aquest és doncs el principi de què esperem que serà una gran col·laboració.

Image

01/10/2019

Image

La creativitat, segons Lluís Bassat

El passat dimarts 1 d’octubre vam inaugurar el nou curs acadèmic 2019-2020 amb molta il·lusió. Feia goig veure un Patronat on un nou públic jove es barrejava amb el públic que ha estat fidelitzant l’Aula de la Universitat a l’Abast de la FUMH des de fa ja quinze anys.

Vam tenir el plaer d’escoltar un ponent molt engrescador: Lluís Bassat, qui va lligar la creativitat amb una idea única, diferent, que millori l’existent i que a més creï tendència.

Tot parlant-nos d’estratègies de motivació del possible client-comprador i exemplificant-les, va aconseguir l’atenció i entrega dels assistents des del primer fins a l’últim minut de la seva exposició. Lluís Bassat aposta per uns patrons de creació que vagin en una direcció definida, que comportin un cert risc i aportin alhora una dosi d’espectacle: al seu entendre, l’existència d’un component de risc fa augmentar clarament l’interès.

Des de la FUMH esperem que els nostres alumnes i els socis de l’AUA tinguin el mateix interès que sempre per les nostres propostes. Benvinguts al nou curs!

31/07/2019

Petit apunt valoratiu de l'Escola d'Estiu 2019

 La Fundació Universitària Martí l’Humà va néixer amb la voluntat de donar eines al docent per tal de donar-li suport i motivar-lo amb la seva feina educativa.

Penso que mai hem perdut aquesta essència. Evidentment que hem evolucionat al ritme de l’educació i de la mateixa societat, però sempre pensant en ser un referent per al docent, per fer-lo més segur i capaç en la seva feina del dia a dia, des de tots els vessants.

Entenem que els docents han de formar-se constantment i la FUMH intenta donar resposta a aquesta necessitat. I aquest any l’Escola d’Estiu ha donat un nou impuls intentant copsar el dia a dia del professorat i oferint cursos propers i amb un alt nivell pràctic.

En general, als alumnes que participen en els nostres cursos, els agrada la proximitat del professorat, la qualitat del material i la utilitat que tenen els cursos per millorar la seva feina com a docents. Ho seguim fent i donant!

L’Aula Docent s’ha fet gran, i això és una realitat. Gràcies a alumnes i professors per fer aquesta realitat factible.

Ens veiem a l’Escola Tardor-Hivern 2019-2020! L’hem preparat amb la il·lusió i professionalitat de sempre i esperem que us agradi.

La Garriga, 31 de juliol de 2019
Meritxell Coma Vernet
Coordinadora Formació continuada per docents